aloldal fejléckép

Vizsgáinkról


Karate vizsgáink rövid ismertetője

A tradicionális japán harcművészetekben – az iskolarendszerhez hasonlóan – a tanulók időnként számot adnak tudásukról. Az övvizsgák és fokozatok a karatékák tudásszintjét mérik és mutatják. Az edzéseken elsajátított elméleti és gyakorlati ismeretekből vizsgáznak és szereznek tanuló (10-1kyu), majd mester (dan) fokozatokat.

Az övvizsgán a Mester elsősorban a karatéka önmagához és az előző vizsgákhoz képest mutatott fejlődését értékeli. A vizsgákat mindig felkészítő edzőtáborok előzik meg, ahol a karatékák koncentráltan, napi 4-6 órában gyakorolják a vizsgaanyagot. Sikeres övvizsgát tenni edzőtábor nélkül nem lehet.

Egy adott övfokozat elérése az alábbi rendszer szerint történik:

  • Sikeres vizsga esetén a vizsgázó vagy egy "csíkot" vagy a következő színű övét kapja meg, az "övfokozataink" oldalon is feltüntetett rendszer szerint. Az egyes vizsgák között eltelt időt "kivárási időnek" nevezzük.
  • A 12-ik életévet be nem töltött karatékáknak legalább két csíkot kell megszerezniük, hogy mehessenek a következő kyu fokozatra, azaz a következő övszínre. Ez általában évi három vizsgával teljesíthető, amennyiben valaki rendszeresen részt vesz az edzéseken.
  • 12-15 éves kor között minimum egy csík megszerzésének kell megelőznie az övszín váltást.
  • 16 éves kor felett a karatéka akár már vizsgánként is kaphat teljes fokozatot, ám ennek eléréséhez a korábbiaknál is hosszabb kivárási idő, és emelt óraszámú edzés szükséges.
  • 18 éves kor felett a karatéka vizsgánként kap teljes fokozatot, amennyiben rendszeresen részt vesz az edzéseken és a szükséges kivárási idő is eltelt.
  • A 6. kyu (zöld öv) fokozat eléréséhez már ajánlott a heti három edzésen való rendszeres részvétel, úgy, hogy a karatéka utólag pótolja a betegségek vagy más elfoglaltságok miatt elmaradt edzéseket is. Mivel szinte minden nap vannak edzéseink, a pótlásra bármikor van lehetőség.
  • Az 5. kyu (kék öv) anyagának megfelelő szintű elsajátításához és megértéséhez minimum heti három edzés és a hétvégi rövid "táborokon" való részvétel szükséges. (Ez utóbbiakat rendszeresen meghirdetjük.)

Akik versenyeznek, azok a fokozatok megszerzéséhez szükséges feltételeket is könnyebben teljesítik, hiszen ők heti 4-6 edzésen vesznek részt. Ezért fordulhat elő, hogy kevesebb vizsgával kaphatnak magasabb övfokozatot.

Shihan Kozma Erzsébet